Σελίδες

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Το χωριό μας οι Λογγάδες

Πανοραμική άποψη των Λογγάδων της λίμνης Παμβώτιδας και απέναντι τα όμορφα Γιάννενα
Το χωριό Λογγάδες (Αρμοδίτσα) σαν κοινότητα αναγνωρίσθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα 7 Αυγούστου 1919, ΦΕΚ 184/1919, και αποτελούνταν από τους συνοικισμούς Αρμοδίτσα και Ιερά Μονή Γενεθλίων Θεοτόκου (Δουραχάνης). Ο Συνοικισμός και η Κοινότητα μετονομάσθηκαν σε κοινότητα Λογκάδων με το Β.Δ. 20.09.1955 ΦΕΚ Α 287/1955. Πήρε το όνομα Λογκάδες από το τοπωνύμιο Λογκάδες που βρίσκεται πέντε λεπτά Δυτικά από το χωριό όπου βρέθηκαν Αρχαίοι τάφοι.



Στο Χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου του Πρεσβυτέρου το 1913 με το όνομα Αρδομιστία είναι καθαρά Ελληνικό. Όμως το όνομα Λογγάδες που δόθηκε είναι Σλαβικό και αυτό γιατί η ρίζα LONGE που σημαίνει λόγχη, είναι σλαβική.

Επίσης το όνομα του χωριού δυνάμεθα να πούμε ότι προέρχεται και από το ουσιαστικό (ο) λογάς – αδος που σημαίνει ο διαλεχτός, ο εκλεκτός, ο εξαιρετικός άνθρωπος ο Λαμπρίδης στη «Μαλακασιακά» γράφει ότι λειτουργούσε σχολείο δημοτικό με όλες τις τάξεις. Κυρίως στο Νάρθηκα της εκκλησίας μέχρι την απελευθέρωση του 1913.


Ασχολία των κατοίκων η γεωργία και κτηνοτροφία. Ν.Α. του χωριού σώζονται τα ίχνη της παλιάς πόλης Κατούνας, η πολυάριθμη πόλη διαλύθηκε τον 17ο αιώνα και οι κάτοικοι της ίδρυσαν την κοινότητα Κατούνα στην Αιτωλοακαρνανία. Το όνομα Κατούνα το φέρει ένα ρέμα ο Κατούνας...........................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου